מה זה פסטיבל סונגקראן ?

lishui, keimoto, songkran

ראש השנה הסיאמי

“פסטיבל סונגקראן” – ראש השנה התאילנדית לפי לוח השנה הבודהיסטי וגם ההינדי, ברבות ממדינות מזרח אסיה.  סונגקראן נחגג בתאילנד ב13 לאפריל (השנה – בחפיפה למימונה בישראל).

ב1989 קבע הקבינט התאילנדי את החג בין ה12 ל 14 באפריל.

ב2018 הוארך החג מה12 עד ה16 באפריל, על מנת לאפשר לתאיים להספיק להגיע הביתה, למחוז הולדתם, כדי לחגוג את החג עם בני המשפחה.

סונגקראן היה ראש השנה הרשמי התאילנד. ב1888 הוחלט כי ראש השנה יספר מה1 באפריל. ב1940 הוחלט כי השנה הרשמית תיספר מה1 בינואר בדומה ללוח הגריגוריאני.

סונגקראן הפך מראש השנה הרשמי לחג לאומי, המפורסם בכל העולם במלחמות המים והתזת אבקות הצבע.

שינוי

מקור המילה “סונגקראן” בסנסקריט , ומשמעותה שינוי/השתנות משורש תנועה.

דומה למשמעות המילה “שנה” (קלנדרית) בעברית. לשונאים משערים כי משמעות המילה “שנה” בעברית (במשמעות תקופת זמן)  – מקורה בשינוי הזמן (ולא חזרה).

במשמעות הסנסקריטית, השינוי קורה בכל חודש. אולם החגיגה התאילנדית, מתקיימת פעם בשנה. ולכן המילה השלמה היא “מאהה-סונגקרן” שמשמעותו “השינוי הגדול” – הקורה בראש השנה התאילנדית המסורתית.

מנהגי החג

ביקור במקדש השכם בבוקר לתפילה והגשת מנחות לנזירים, חלק מתהליך היטהרות בשנה החדשה. בדומה למנהגי התפילה והצום בחגי תשרי אשר נועדו להטהרות וחשבון נפש בתחילת השנה.

דמיון בין חגים יהודים ובודהיסטים

מנהג יהודי דומה הוא “משחקי מים” בחג השבועות (הנחגג כחודש מאוחר יותר במאי). חג שבועות נקרא גם “חג המים”, ומנהג שפיכת המים שמקורו כנראה בקהילות יהודיות בצפון אפריקה, נפוץ והפך לאחד ממנהגי החג בקהילות רבות

חג המים – ויקיפדיה

חג המים הוא כינוי עממי ל חג השבועות על שם מנהג יהודי צפון אפריקה לשפוך מים על חברי הקהילה במהלך החג. מנהג זה שנוי במחלוקות בין הרבנים. מנהג שפיכת המים היה נפוץ אצל יהודי צפון אפריקה, מנהגם היה לזלף מים בבית הכנסת על “חתן המים” שעלה בגורלו לסיים את הקריאה של ה אזהרות לר’ שלמה אבן גבירול.

בקיבוצים בישראל וגם בקהילות יהודיות אחרות, חגגו לפעמים את “חג המים” בסוכות ב”שמחת בית השואבה”. אגב, מנהג “התשליך” בחגי תשרי, דומה למנהגי חג “לוי קרטונג” החל באותה תקופה של השנה: ישראל, הוא “לוי קרטונג” . שם מנהגי

תאילנד | האזינו: לוי קרטונג במשפחה תאילנדית-ישראלית

משפחה היטהרות ובית

בסונגקראן, הצעירים מזים על הבוגרים במשפחה – מי ורדים ויסמין, כסמל להכרת תודה. 

החג משמש גם למחווה וזיכרון לשושלת הדורות הקודמים, האבות והאימהות שנפטרו.

השפרצת המים היא סמל להיטהרות וניקוי, היום האחרון בחג נקרא: וואן פאיאוואן Wan Payawan, מרחץ הבודהה. הנזירים מברכים את המגיעים למקדש, המזים בעדינות מים על גב הנזירים כאות כבוד וסימן להיטהרות.

מריחה/פיזור של אבקה לבנה, מגיעות כנראה ממנהג הנזירים לצבוע כברכה (בדומה לקמיעות שונים בתרבות היהודית) הסבר נוסף מציע את הסימון כמה שנועד להרחיק רוחות רעות.

מסיבות

כמו בכל ראש שנה בעולם, למנהגים המסורתים מתלוות חגיגות. שומרי המסורת בין הקוראים, יוכלו להיזכר בריקודים ובשמחה בשמיני עצרת. .

קורבנות החג

חגיגות הסונגקראן גובות גם חיי אדם, בתאונות דרכים הקורות במהלך החג כתוצאה משכרות והשפרצות מים גם על כלי רכב. ב2021 דווחו 1917 תאונות דרכים במהלכן נהרגו 278 איש.

Risk of drowning, road accidents involving young children during Songkran highlighted

Parents are being advised to keep a close watch on their young children during the Songkran festival, during which they are at greater risk of drowning, electric shock or being hurt or even killed in road accidents.

 

מה זה פסטיבל סונגקראן ?

 

 

דווח/י על תוכן

Comments are closed.

3 תגובות

    מילים שימושיות בתאילנדית לחג סונגקראן สงกรานต์

    5 מיליון תאילנדים יסעו לחופשה בסונגקרן