הקלפיות בבחירות הכלליות בתאילנד, נסגרו ביום ראשון בסיום יום ההצבעה.
תוצאות ראשונות מראות כי המועמדת המובילה היא: “אוֹנְג אִינְג” – פָּטוֹנְגְטָן צִ’ינַוַואט Paetongtarn Shinawatra, ממשפחת ראש הממשלה הגולה טקסין.
הבחירות התקיימו ב95,000 קלפיות ברחבי הממלכה.
כ50 מיליון אזרחים תאילנדים הוזמנו להצביע בהם, למפלגות שהציגו רשימות מועמדים ל 500 חברי הפרלמנט בבית התחתון.
כשני מליון אזרחים הצביעו בבחירות מוקדמות.
מפלגת “פואה תאי” – למען התאילנדים, זכתה לפי הערכות לכ7% מהקולות. אחריה מפלגת “Move Forward” הפרוגרסיבית.
יאיר, לפניך! | הבת של טקסין הגולה, רצה בהיריון לראשות הממשלה. אחותה כבר כיהנה
“אחרי שנים, אנשים רוצים פתרונות יותר טובים ממהומות והפיכות”
כך אמרה פָּטוֹנְגְטָן צִ’ינַוַואט, בראיונות לתקשורת. פטונגטן זוכה לתמיכה באזורים הכפריים, בעיקר שכבות סוציו-אקונומיות עם הכנסה נמוכה.
מרכז כוח דומה לזה שהיה לאביה טקסין צי’נוואט, טייקון התקשורת שהודח ב2006 בהפיכה צבאית, לאחר מהומות אזרחיות ואישומים בשחיתות בהם הורשע וגלה מתאילנד.
גם ינגלוק צ’ינווט, אחותה של פטונגטן – זכתה לתמיכה באזורים הכפריים בשכבות העניות אשר בחרו בה לראשות הממשלה. לבסוף גם היא הודחה בהפכיה צבאית לאחר מהומות אזרחיות ואישומים פליליים.
פטונגטן מציעה רפורמה בצבא ובמבנה בית המלוכה, עם תכנון כלכלי. פרשנים מניחים כי ינגלוק עשויה לחבור בהסכם למפלגות שמרניות עם קשרים לצבא, על מנת לכונן ממשלה.
“קדימה”
רבים מהבוחרים הצעירים תומכים בהפסקת ההגרלות לגיוס לצבא סדיר, ובשינוי המבנה השלטוני ומעמד בית המלוכה. אולם תמיכתם לא בהכרח נתונה למשפחת צ’ינוואט.
בתאילנד התקיימו בחירות מוגבלות ב2019 לאחר ההפיכה הצבאית בה הודחה ינגלוק צ’ינוואט מרשות הממשלה. התוצאות לא הציגו הכרעה, ולבסוף הורכבה ממשלה פרו צבאית בשילוב מפלגות קטנות.
בית המשפט החוקתי החליט לפזר את מפלגת Future Forward, מפלגה פרוגרסיבית שזכתה לתמיכה של צעירים רבים. המפלגה קמה שוב בבחירות אלה בשם דומה חדש: Move Forward, עם מנהיג חדש בעל דעות דומות למנהיג שנפסל.
ריבוי מפלגות וחוקה
בתאילנד משתתפות בבחירות מעל 60 מפלגות. ריבוי מפלגות מייצר מצב דומה לישראל, בו אין סיכוי ריאלי שמפלגה אחת תזכה במספיק מושבים בבית התחתון.
אלא שבתאילנד, לפי התיקון לחוקה שבוצע ב2017 בזמן שהמדינה הייתה תחת שלטון צבאי, גם אם ראש הממשלה הרכיב קואליציה והשיג רוב בבית התחתון, בית הנבחרים העליון יכול למנוע את מינויו.
ללא תמיכה של הסנטורים, ראש הממשלה הנבחר צריך להשיג בבית התחתון 376 מושבים מתוך 500.
כרגע, רוב הסנטורים בבית העליון, הכולל 250 מושבים, מונו על ידי מנהיגי הצבא ועד היום תמכו בממשלה המכהנת שנשלטה על ידי שמרנים פרו צבא ומלוכה.
תפקיד הצבא
הצבא התאילנדי רואה עצמו כגורם מאזן, המבצע הפיכה בכל פעם שיש צורך לאזן את המצב הפוליטי במדינה. בשנים האחרונות, וגם בעבר, מדובר בפילוג קשה בין שכבות בעם, וחשש מחוסר יציבות.
כמו בכל דיון פוליטי, קיימים אינטרסים של קבוצות כוח שונות, המשולבים באמונותיהם לגבי טובת המדינה.
אם בא לכם להיכנס לראש של התאילנדים, תחשבו על מה שקורה היום בישראל!