עתירה לבג”ץ התאילנדי נדחתה
בית המשפט לחוקה בתאילנד, אישר לפרלמנט לבחור מועמד חדש לראשות הממשלה, במקום פיטה למג’רנרט – מועמד MOVE FORWARD המפלגה הליברלית הגדולה בפרלמנט ומנהיגת הקואליציה שהקומה אחרי הבחירות בחודש מאי השנה.
העתירה עסקה בשאלה האם הפרלמנט הפר את החוקה בכך שאינו מאפשר לפיטה לעמוד פעם שנייה להצבעה כמועמד לראשות הממשלה, לאחר שבהצבעה הראשונה לא הושג הרוב הדרוש למינויו.
תזכורת: בתקופת השלטון הצבאי והממשלה מטעמו (לאחר ההפיכה הצבאית האחרונה ב2014) תוקנה החוקה כך שמינוי ראש ממשלה צריך רוב בשני בתי הפרלמנט – העליון והתחתון. (תאילנד היא מונרכיה חוקתית כמו אנגליה, אם שני בתי נבחרים). הבית העליון מאויש בסנטורים שמרנים שמונו בהשפעת הצבא, וטרם סיימו את תקופת מינויים.
קואליציה עם רוב ללא רוב
מפלגת “מוב פורוורד” התאילנדית הקימה קואלציה עם שמונה מפלגות נוספות, ויש לה רוב בפרלמנט הבית התחתון המונה 500 נבחרים. אולם אין לקואליציה רוב בבית העליון המאויש בסנטורים שמרנים שמונו בתקופת השלטון הצבאי (וממשלת פריוט שקמה מטעמו). בבית העליון מכהנים היום 249 סנטורים.
Lèse-majesté
הרוב השמרני בסנאט הצביע נגד מינויו של פיטה, בעיקר בגלל כוונתו וכוונת מפלגתו לשנות את החוק האוסר ביקורת ופגיעה בבית המלוכה. מתנגדי החוק, המטיל עונש מאסר של עד 15 שנה על הפרתו, טוענים כי החוק נוצל למטרות פוליטיות בידי המחנה השמרני. לדעתם, הסנאטורים והצבא רואים עצמם כמגיני המבנה השמרני הישן בממלכה.
חברי מפלגה של פיטה הגישו תלונה למבקר, אשר העביר אותה לבית המשפט לחוקה.
זכות עמידה
בית המשפט לחוקה דחה אתמול את העתירה.
סיבת דחיית העתירה: חברי המפלגה שהגישו את התלונה, לא נפגעו באופן ישיר מהחלטת הפרלמנט, ולכן אין להם זכות עמידה.
מזכיר את המחלוקת בישראל על הרחבת זכות העמידה בעתירות לבג”ץ.
לא בבית משפט
דובר מפלגת MOVE FORWARD מסר כי פיטה לא יגיש עתירה לבית המשפט לחוקה אף על פי שהוא מאמין כי הפלמנט צריך לאפשר לו לעמוד פעם שנייה להצבעה כמועמד לראשות הממשלה.
הסיבה לכך שפיטה לא יעתור לבית המשפט לחוקה, משום שלדעתו הבעיה בפרלמנט לא צריכה להיפתר בין כותלי בית המשפט. לדעתו הבעיה צריכה להיפתר בהליכים בפרלמנט.
מה הלאה?
מפלגת פואה תאי, השנייה בגודלה בפרלמנט, הוציאה תחילה את MOVE FORWARD מהקואליציה, בטענה שהרצון לשנות את החוק למניעת פגיעה וביקורת על בית המלוכה, לא מאפשר לקואליציה להשיג רוב למינוי ראש ממשלה.
מפלגת פואה תאי, הקימה קואליציה המורכבת מ9 מפלגות, ללא “מוב פורוורד”. אולם הצליחה לקבץ רק 238 מושבים בפרלמנט. כמות שאינה מספיקה להשיג רוב, ללא מפלגת MOVE WORWARD.
מועמד מפלגת “פואה תאי” לראשות הממשלה הוא טייקון הנדל”ן סרטה תאיוויסין Srettha Thavisin
מפלגת קדימה התאילנדית הודיעה ביום שלישי כי חברי הפרלמנט מטעמה לא יצביעו למועמד של קואלציה המורכבת ממפלגות מתקופת השלטון הצבאי, שהפרו את דרישת האזרחים לבצע רפורמות. דרישות אזרחים שהובעו באופן ברור בבחירות בחודש מאי, אשר הפכו את מפלגת קדימה התאילנדית, לגדולה בפרלמנט.
לדעת פרשנים רבים, הבחירות בחודש מאי 2023, הציגו קולות של צעירים רבים, ורוב המתנגד לשלטון האליטה השמרנית בגיבוי הצבא. צבא שביצע הפיכות רבות במהלך שנות עצמאותה של תאילנד המודרנית, מאז כינון החוקה התאילנדית ב1932 אשר הגדירה את תאילנד כמונרכיה חוקתית .
פרשנים אחרים סבורים כי הצבא נכנס לתמונה, בכל פעם שהמערכת הפוליטית-חברתית נקלעה למאבקים ללא הכרעה, שגלשו את רחוב, וסיכנו את המדינה כולה.
נראה כי ללא צירוף “מפלגות נתמכות צבא” לקואלציה, לא ניתן יהיה להשיג את הרוב הדרוש למינוי ראש ממשלה.
ההפיכה האחרונה
ב2014 ביצע הצבא את ההפיכה האחרונה, שהדיחה את ראש ממשלת תאילנד דאז, ינגלוק צ’ינוואט. ינגלוק היא דודתה של פטונגטן צ’ינוואט – מנהיגת מפלגת “פואה תאי”, השנייה בגודלה בקואליציה הנוכחית. פטונגטן היא בתו המילארדר טקסין צ’ינוואט שהודח בהפיכה צבאית ב2006 ונמלט מהמדינה. לטקסין שלושה ילדים.
Yingluck Shinawatra ยิ่งลักษณ์ ชินวัตร
ינגלוק הייתה ראש ממשלה אישה, הראשונה מזה 60 שנה.טקסין וינגלוק אחותו, שירתו בתפקיד ראש הממשלה, הודחו בהפיכה ונמלטו מתאילנד. השניים הואשמו והורשעו בהעדרם בעבירות שחיתות, ונידונו לעונשי מאסר הממתינים לריצוי אם וכאשר ישובו לתאילנד. לדבריהם ולדברי תומכיהם, האישומים נגועים ברדיפה פוליטית.
לאחר ההפיכה ב2014, מונתה ממשלה בראשות פריוט צ’אן או צ’ה Prayuth Chan-ocha , גנרל לשעבר בצבא שמונה לתפקיד ראש הממשלה. פריוט נבחר שוב ב2019, ומשמש היום כראש ממשלת מעבר, עד למינוי ראש ממשלה בעקבות הבחירות שנערכו בחודש מאי השנה. פראיוט המבוגר, הודיע באמצעי התקשורת כי בכוונתו לפרוש מפעילות פוליטית.
מפלגת פואה תאי, מקושרת לראש הממשלה הגולה טקסין צ’ינוואט. ביליונר שנבחר לראשות הממשלה והודח ב2006 בהפיכה צבאית. מאז הוא שוהה בגלות. כיום מתגורר בדובאי. טקסין הודיע מספר פעמים כי הוא מתכונן לשוב לתאילנד. בכל הפעמים עד היום, טקסין דחה לבסוף את חזרתו לממלכה.
סיבוב שני למינוי רוה”מ
דובר הפרלמנט התאילנדי, וואן מוחמד נור מטה Wan Muhamad Noor Matha, מסר כי בעקבות החלטת בית המשפט לחוקה, הוא עתיד לכנס את הפרלמנט ביום שלישי. מטרתו לבצע הצבעה נוספת לבחירה ומינוי של ראש ממשלה לאחר שייפגש עם מנהיגי המפלגות בפרלמנט לדיון בנושא.
שייק שוקולד מנטה שהפך IN ואז נמחק מתפריטים, בגלל פוליטיקת שסעים בפרלמנט
2 תגובות