יצרני מכוניות סיניות מתרחבים לתאילנד.
החודש הודיעו נציגים תאילנדים כי יצרנית המכוניות הסינית BYD, תייצר במפעל בריונג, אזור המשמש לייצור רכבים של מותגים בינלאומיים (המחוז סמוך לבנגקוק, ובו נמצאת גם העיר פאטיה).
גם יצרנית הרכבים הסינית Hozon תייצר בתאילנד רכב חשמלי מדגם V.
תעשיית הרכבים הסינים מבשילה. את התוצאות ניתן לראות בעליית מכירות הרכבים הסינים בעולם. ברבעון הראשון של 2023, הגיע ייצוא הרכבים הסינים ל 21 ביליון דולר. עליה של 82% ביחס לשנה קודמת, שעדיין סבלה מהאטה בזמן הקורונה.
מאבק הסחר בין המערב לסין, מזכיר את ימי הקיסרות הסינית בעבר. הגבלות סחר על סין, מביאות יצרני רכבים סינים להתרחב אל מחוץ לסין, ולהקים מפעלים במדינות כמו תאילנד, שיש להן תשתית וקווי אספקה מתאימים. הקשרים ואמנות סחר של תאילנד עם מדינות המערב – מסייעים להפצת התוצרת הסינית בעולם.
ב2022 הועברו 3.4 ביליון דולר מכספי משקיעים סינים (כולל הונג קונג), לפרויקטים בתאילנד. יותר מהשקעות אמריקאיות ויפניות בממלכה באותה תקופה.
היפנים קדמו לסינים, כשלפני עשרות שנים, פתחו טויוטה, ניסן, והונדה, קווי ייצור בתאילנד. היום תאילנד במקום העשירי בעולם בייצור רכבים, המופצים לשוק מזרח אסיה ולשוק העולמי.
תקוות ופחדים
חלק מהתעשיינים בתאילנד, מקדמים את הההתרחבות הסינית בחשש, למרות ההכנסות שהיא מביאה. חלקם מניחים כי מאחורי ההתרחבות הסינית, עומד גם רצון להקשות על מתחרים בשוק הבינלאומי המייצרים מזה שנים רבות בתאילנד.
א’ תעשיין ישראלי בתאילנד:
“בתעשיית התכשיטים, הסינים עושים אותו דבר למתחרים. תערוכת התכשיטים בהונג קונג נפתחת בתאריך צמוד לתערוכת התכשיטים בתאילנד. סוחרים ויצרנים רבים מעדיפים לפתוח דוכן רק בתערוכה הגדולה יותר בהונג קונג, כדי לחסוך בעלויות וטרטורים. מבחינתם, השחקנים הגדולים נמצאים במילא בשתי התערוכות. זו אחת הדרכים הסיניות, לייבש את המתחרים התאילנדים. להיצמד!”
בעבר עלו חששות דומים מהשתלטות יפנית על שווקים במערב. צמיחתה של סין בתקופתנו, מולידה את אותם חששות ולצדם תקוות לשיתוף וצמיחה כלכלית.