אהבתיאהבתי חכםחכם מה?!מה?!

איך ישראל דופקת את העובדים הזרים, בחוק שנועד להגן עליהם

החוק שנועד להבטיח שעובדים זרים יקבלו את פיצויי הפיטורין המגיעים להם, מכיל מנגנון הפוגע באופן קשה בזכויות הקניין של העובד, לתכלית שאינה ראויה ובמידה העולה בהרבה על הנדרש. כל זאת בתחום דיני העבודה המכוונים להגן על זכויות העובד

person holding white printer paper

בישראל מאות אלפי עובדים זרים. החוק מחייב להפריש עבורם כספים שונים בדומה לעובדים ישראלים. במדינות אחרות עובדים התורמים לסחר, מקבלים במהלך השנים אישור תושבות ובהמשך אזרחות. בישראל לא ניתנות זכויות דומות לזרים.

אחת הבעיות שחזרה על עצמה, היו מעסיקים שלא הפרישו סכומי פיצויי פיטורים וסכומים נוספים שהחוק מחייב. בסיום תקופת העבודה, נאלצו העובדים הזרים לתבוע את המעסיקים שלהם, שעמדו בפני חיוב גבוה כיוון שלא הפרישו כספים בהדרגה במשך השנים כפי שדורש החוק.

לצורך כך המדינה התגייסה להסדיר את הנושא.

משנת 2021 מי שמעסיק עובדים זרים במוסדות סיעוד ובענף התעשייה, חייב להפקיד עבור כל עובד זר פיקדון חודשי בחשבון בנק יעודי בבנק מזרחי המנוהל ע”י רשות האוכלוסין וההגירה.

החוק נועד במקור לסייע לעובדים זרים שנתקלו במעסיקים שלא הפרישו להם כספים עבור פיצויי פיטורין. כך מחוייב המעסקית להפריש את הכסף לחשבון חיצוני, בפיקוח המדינה, אשר יועבר לעובד.

הפקדת פיקדון חודשי על ידי מעסיקים של עובדים זרים במוסדות סיעוד ובענף התעשייה

החל מחודש ינואר 2021 מי שמעסיק עובדים זרים במוסדות סיעוד ובענף התעשייה חייב להפקיד פיקדון חודשי בחשבון בנק יעודי המנוהל ע”י רשות האוכלוסין וההגירה עבור כל עובד זר החובה חלה כלפי עובדים זרים שהחלו לעבוד בענף התעשייה בשנת 2021 ועל מוסד רפואי שהוא בית חולים אשר רשאי להפעיל מחלקת סיעודית

אלא שכאן מגיע הקץ’

הכסף יועבר רק לעובד שעוזב את הארץ לצמיתות או קיבל אשרת שהיה א’5.

אשרת שהיה א5 ניתנת בדרך כלל לאחר תקופה ארוכה של מתן אשרת ב1 לבני ובנות זוג של אזרחים ישראלים. כך המדינה מחזיקה בכספים השייכים לעובד הזר במשך תקופה ארוכה של שנים. 

החרמת הכסף, בניגוד לצדק, תוך פגיעה לא ראויה בזכות הקניין

עובד שלא עוזב את הארץ בזמן, המדינה קונסת אותו באחוזים משכרו. פגיעה בזכות הקניין, לתכלית שאינה ראויה ובמידה העולה על הנדרש.

מה הבעיה?! …מנכים %אחוז מהכסף ולא קנס קבוע. לעובד אחד יש מאה אלף שקל בחשבון, ולשני עשרים וחמישה אלף שקל. זאת אומרת שלכל אחד מהם ינוכה סכום שונה. למה? ככה.

אם העובד לא עזב תוך 6 חודשים – כל פיצויי הפיטורים שלו עוברים לרשות המדינה. לא קנס קבוע, לא עלות תפיסתו וגירושו, אלא כל הכסף…. אצל עובד אחד מדובר בחמישים אלף שקל, אצל אחר במאה אלף ש”ח. לכל אחד מהעובדים מצטבר סכום שונה, תלוי במשכורתו ובתקופה שעבד בישראל.

לעובד הזר יש שנתיים בלבד לבקש את הכסף. עובד זר שלא ידע ולא דרש את הכסף תוך שנתיים – הכסף מועבר לאפוטרופס הכללי שישתמש בו לרווחת העובדים הזרים. למה רק שנתיים, ואיך מעזים לחלט כסף של פיצויי פיטורין המוגנים בחוק בישראל בדיני עבודה?!

בנוסף, איך ישתמשו בכסף לטובת העובדים הזרים? את זה החוק לא קובע. אפשר רק לנחש מה יקרה לכסף. (לדוגמא: עודפי גביה של הביטוח הלאומי, מועברים לאוצר המדינה, ואח”כ מפרסמים שיש גירעון לביטוח הלאומי ועוד מעט הכסף לא יספיק).

משיכת כספי הפיקדון על ידי עובדים זרים

סכום הפיקדון יכלול את כספי הפיקדון אשר הופקדו בתוספת רווחים ובניכוי הוצאות ניהול ומס הכנסה בשיעור 15% מכספי הפיקדון של עובד זר ששהה בארץ ללא אשרת שהייה חוקית, ינוכה קנס בהתאם לזמן שהייתו הבלתי חוקית בארץ עובד זר ששהה בישראל 12 חודשים ומעלה ללא אשרת שהייה חוקית, יהיה זכאי בעת

 

 

 

דווח/י על תוכן

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

2 תגובות

  1. חוקי סדום ועמורה – מסורת אבות, מהישוב הוותיק של לוט באזור ים המלח…

שר החוץ אלי כהן בביקור במנילה הזכיר את החוב היהודי לעם הפיליפיני, סייבר, סחר, וטיסות ישירות

תולדות הקהילה היהודית בתאילנד, יותר ממה שחשבתם