השעיית פיטה למג’רנרט מהפרלמנט
בית המשפט החוקתי השעה מהפרלמנט את מנהיג מפלגת Move Forward, פיטה לימג’רנרט Pita Limjaroenrat. מדובר בהשעייה זמנית לבדיקת טענות בעתירה שהוגשה לבית המשפט. על פי העתירה, פיטה החזיק במניות חברת מדיה ולכן לא היה יכול להיות מועמד לפרלמנט.
תקציר הפרקים הקודמים…
בהצבעה על מינוי ראש הממשלה, לא הצליחה הקואלציה ברשות פיטה, להשיג את הרוב הדרוש למינויו כראש ממשלת תאילנד.
מפלגת “קדימה” התאילנדית, זכתה ב150 מושבים בפרלמנט והפכה למפלגה הגדולה ביותר בבחירות מאי 2023. המפלגה הקימה קואלציה עם מפלגות נוספות בהן מפלגת “פואה תאי” (למען התאילנדים) בהנהגת בתו של טקסין צ’ינוואט, ראש הממשלה הגולה מתאילנד.
בהצבעה נמנו 324 קולות שתמכו במינוי פיטה למג’רנרט לתפקיד ראש הממשלה כולל 13 סנאטורים (249 סנאטורים מכהנים מתוך 250). כמות תומכים נמוכה מהרוב המינימלי הדרוש למינוי ראש הממשלה – 375 מתוך 749 חברי בית עליון ותחתון מכהנים.
על פי תיקון לחוקה התאילנדית, שבוצע בתקופת השלטון הצבאי לאחר ההפיכה האחרונה, מינוי ראש הממשלה צריך להתבצע ברוב של שני בתי הנבחרים: העליון והתחתון. בבית הנבחרים העליון יושבים עד 250 סנאטורים. כיום מכהנים בו 249 סנאטורים שמונו בהשפעת הצבא ורובם המכריע שמרנים. בבית התחתון 500 חברי פרלמנט. יחד מדובר ב749 מצביעים (במצבת נבחרים מלאה – 750 קולות). זאת אומרת שלצורך מינוי ראש ממשלה צריך להשיג 375 קולות (במצבת נבחרים מלאה 376 קולות).
“הו הא מי זה בא?” מיהו פִּיטָהּ לִימְגַ’רְנְרַט והאם יהיה ראש ממשלת תאילנד הבא
מפלגת מוב פורוורד, היא מפלגה ליברלית. המפלגה פרסמה את כוונתה לשנות את החוק האוסר כל פגיעה וביקורת על בית המלוכה. כן הודיעה כי בכוונתה לשנות חקיקה בנוגד לצבא ולגיוס חובה בהגרלה הנערך בתאילנד. שינויים שהמחנה השמרני מתנגד להם.
השעייה זמנית לבירור עתירה
בית המשפט החוקתי הודיע על השעיה זמנית של פיטה מחברות בפרלמנט, במהלך דיון בעתירה שהוגשה על ידי פעילים שמרנים. לפי העתירה, פיטה למג’רנרט החזיק במניות של גוף תקשורת בתאילנד, ולכן לא יכול היה להירשם כמועמד לבחירות בפרלמנט.
פיטה מכחיש עובדות אלה.
Leader of Thailand’s Move Forward Party Says He Disposed of Controversial Media Shares
MFP leader Pita Limjaroenrat now faces a host of complaints from conservative activists seeking to prevent him from forming the country’s next government.
יכול לרוץ לראשות הממשלה
ההשעייה הזמנית לבירור העתירה, אינה שוללת מפיטה לרוץ כמועמד לראשות הממשלה, מכיוון שראש ממשלה בתאילנד אינו חייב להיות חבר פרלמנט.
עם זאת, ההשעיה הזמנית מוסיפה בעיה נוספת למפלגתו מצד יריבים פוליטים המיישרים קו עם גורמי צבא שמרנים ותומכים של חצר בית המלוכה.
…Till we meet again
פיטה הודיע בפרלמנט כי יציית לצו בית המשפט החוקתי, ונפרד מחברי מפלגתו ושאר חברי הפרלמנט.
שלום, עד שניפגש שוב.
אבקש מחבריי לפרלמנט שנשארים בבית, לשרת את הציבור.
אני חושב שתאילנד השתנתה ולעולם לא תשוב להיות מה שהייתה לפני (בחירות) ה14 במאי.
העם זכה בחצי הדרך. נשאר לעבור את החצי השני.
התנגדות לשינוי חוק Lese Majesty
רבים מחברי הפרלמנט סרבו להצביע בעד מינוי פיטה בגלל מצע מפלגתו בנוגע לשינוי החוק האוסר פגיעה, כולל ביקורת, נגד בית המלוכה התאילנדי. החוק קוצב למפריו עונש של עד 15 שנות מאסר. החוק יושם לאחרונה מספר פעמים. לדוגמא: אדם שפרסם לוחות שנה עליהם מופיעים ברווזונים צהובים. סמל שנתפס כצבע בית המלוכה ודימוי לבית המלוכה בתאילנד, ומהווה הפרה של החוק האוסר ביקורת ופגיעה בבית המלוכה.
Thai man jailed for insulting king over duck calendar
Critics say it’s a chilling display of laws which ban anything considered an insult to the monarchy.
המתנגדים הודיעו כי הם חוששים שפיטה ומפלגתו מעוניינים להדיח את בית המלוכה. פיטה ומפלגתו הכחישו זאת. פיטה טען כי כוחו של בית המלוכה הוא אמצעי בידי המתנגדים, למנוע מהמפלגה להקים קואליציה בתאילנד.
כמו בישראל אבל הפוך
מפלגת “מוב פורוורד” מייצגת בתאילנד את המחנה הליברלי- פרורסיבי (המכונה בישראל: “שמאלני”). זה גם הכיוון של שינויי החקיקה שמפלגת “מוב פורוורד” מציעה. שינויים ליברליים במוסדות השלטון והחוק.
בישראל שינויי החקיקה מקודמים על ידי המחנה השמרני ימני. זה גם הכיוון של שינויי החקיקה שהממשלה מקדמת. חקיקה שנועדה לחזק את כוח הממשלה ורשויות השלטון, ביחס לכוח הניתן לבתי המשפט.
באופן מפתיע, או שלא, שאר מאפייני הסכסוך בין הפלגים בתאילנד ממש דומה לישראל. אישומים והאשמות הדדיים דומים, עתירות דומות לבית המשפט ועוד.
יאיר, לפניך! | הבת של טקסין הגולה, רצה בהיריון לראשות הממשלה. אחותה כבר כיהנה
פתרון באופק …או שלא
“בזמנים קשים בהם אין במה להיאחז. ניתן לדבוק בעקרונות ובקולות הבוחרים
. ..עשו זאת ושמכם יחקק במקום של כבוד”
כך פנה פיטה לנבחרים, באמצעות הרשתות החברתיות, לפני ההצבעה על מינויו כראש הממשלה. הצבעה שבסופו של דבר לא השיגה את הרוב הדרוש למינוי.
אמירתו של פיטה נשמעת בעייתית משהו לאור העימות בישראל בנושא שינויי החקיקה שהממשלה מקדמת.
הצדדים בישראל חלוקים בשאלה היכן להציב את קו הגבול בין “בחירת הרוב” לבין “הגנה על זכויות המיעוט”. שני עקרונות מנוגדים, המרכיבים יחד דמוקרטיה מודרנית.
דמוקרטיה מבוססת על הרעיון שלכל אחד כל שווה.
המנגנונים המנוגדים (החלטת הרוב והגנה על זכויות המיעוט), נועדו לאזן בין קולות הרוב והמיעוט – וכך ליישם את העיקרון של קול שווה לכל אחד.
לצורך כך נבנו גם מנגנוני רשויות מאזנים. נציגי מפלגות הנבחרים בהצבעה, שופטים הממונים לכל חייהם, ועוד. המטרה היא שמנגנונים שונים יאזנו זה את זה. המחלוקת בישראל וגם בתאילנד, כמה כוח לתת לכל אחד מהמנגנונים.
רוב הציבור בישראל מכיר בצורך לבצע שינויי חקיקה על מנת לאזן את כוחו של בית המשפט וגורמי הפרקליטות והממשלה. תומכי השינויים טוענים שהממשלה היא נבחרת הרוב ושינויי החקיקה נועדו לתת לה את הכוח הדרוש. מתנגדי השינוי החקיקתי בישראל טוענים שעודף הכוח שצבר בית המשפט והפרקליטות, מועברים עכשיו בצורה לא מאוזנת לחברי הממשלה.
השאיפה בישראל להגיע להסכמה רחבה, שתמנע עימות.
אחת האפשרויות שהציבו פרשנים בתאילנד, היא כי בסופו של דבר ייבחר להנהגת הקואליציה מנהיג אחר.
מנהיג שפחות מזוהה עם שינויים חקיקתיים מרחיקי לכת.
מנהיג כזה יאפשר גם לצד השמרני, המתנגד לשינוי, לקבל אותו ולהצביע בעד המינוי לראשות הממשלה. זאת למרות התנגדות השמרנים לדעותיו ומהלכיו.
בישראל פתרון כזה נדחה. מחנה הימין מאוחד סביב בנימין נתניהו. מעמדו של נתניהו בקואליציה הוא “המבוגר האחראי” המטפל במשברים.
המאמצים בבית הנשיא להשגת הסכמה רחבה בין הקואליציה והאופוזיציה, בנושא השינויים בחקיקה, לא הובילו בישראל להסכמה והופסקו.
הליך שינויי החקיקה נמשך ולצדו גדלה המחאה הציבורית של מתנגדי השינויים.
מה יהיה?
מה יקרה אם פיטה לא יצליח להשיג את הרוב הדרוש למינויו כראש הממשלה?
פרשנים צופים כי במקרה כזה, מפלגת “פואה תאי” החברה בקואליציה, תציע כנראה מועמד מטעמה לראשות הממשלה מטעם הקואליציה. המועמד המסתמן הוא “סרטה תאיוויסין”. טייקון נדל”ן.
קשה לחזות מה תהיה תגובת המחנה השמרני למועמד מטעם מפלגה בראש בן משפחת צ’ינוואט. טקסין צ’ינוואט ומשפחתו, הם “דגל אדום” לרבים מיריביו הפוליטיים.
אפשרות נוספת, היא פירוק הקואליציה בראשות מפלגת “מוב פורוורד” ופיטה בראשה.
“הו הא מי זה בא?” מיהו פִּיטָהּ לִימְגַ’רְנְרַט והאם יהיה ראש ממשלת תאילנד הבא
שורפים ת’מועדון
ברקע ניצב החשש הכבד בתאילנד, לפריצת מהומות ברחובות, כפי שארע כמה פעמים על רגע הפילוג הפוליטי והחברתי בתאילנד.
בעשרים השנים האחרונות, פרצו כמה פעמים מהומות. אז נצבעו המחנות בצבעים.
היו “האדומים” תומכי טקסין צ’ינוואט ראש הממשלה הגולה. היו צהובים, שהתנגדו לשלטונו. היו לובשי תכלת ולבן שתמכו באיחוד ושקט. היו גם לובשי השחורים, שביצעו פעולות אלימות כנגד כוחות צבא ומשטרה שהגיעו לטפל במהומות. העימותים הסתיימו בכל פעם, בהפיכה צבאית שנטלה את השלטון, עד בחירות חדשות שהתקיימו במועד מאוחר יותר.
המהומות בעבר הפכו במספר פעמים להתנגשויות אלימות כולל פציעה ומוות של רבים, ופגיעה במרקם החיים והכלכלה התאילנדית.
תגובה אחת