מלך תאילנד פיזר את הפרלמנט. מועד הבחירות טרם נקבע, אולם החוק התאי קובע כי בתוך 60 יום מפיזור הפרלמנט צריכות להיערך בחירות.
המתמודדים | בית משפט והצבא מתערבים
מצד אחר, המפלגה השמרנית מלוכנית “יונייטד ניישן” – בראשות פריוט או-צה, ראש הממשלה המכהן.
מולו, מובילה בסקרים, פטונגטן צ’ינוואט. בתו הקטנה של ראש הממשלה לשעבר טקסין צ’ינוואט. אחותה כבר הייתה ראשת ממשלה, בתמיכת האב הגולה, עד שהודחה והואשמה בפלילים.
מזה כ20 שנים זוכים בני משפחת טקסין בבחירות, ומודחים בהחלטות שיפוטיות והפיכות צבאיות. ברקע מהומות ברחובות כולל היתקלויות אלימות והרוגים.
תומכי השמרנים, חוששים מפגיעה בשלטון, ומשחיתות משפחת צ’ינוואט הזוכה לתמיכה רחבה באזורים הכפריים במיוחד בצפון המדינה ובאיסאן (צפון-מזרח). בסיס הכוח של המפלגה השמרנית – במעמד הבינוני והגבוה. אף על פי שרבים מהצעירים לא אוהבים את מעורבות הצבא בהפיכות צבאיות, ואף מעזים לקרוא תיגר על מעמד המלוכה בתאילנד. נושא שהוא טאבו בתאילנד, ומעוגן בחקיקה כולל איסור לבקר ולפגוע בבית המלוכה.
השמרנים חוששים מהתערערות מוסדות השלטון ואיתם המדינה. בנוסף, הם חוששים ממשפחה עשירה, עם אישום בשחיתות ונפוטיזם – מינוי מקורבים, אשר תקבל לידיה את השליטה על המדינה באמצעות רכיבה על רגשות הקיפוח של בני המעמד הנמוך.
תומכי בתו של טקסין – סבורים שהאישומים הפלילים הם חלק מרדיפת השמרנים. הם מאמינים שבני משפחת טקסין ייצגו את האינטרסים של מעמד הכפריים והמעמדות הנמוכים. מעל עשרים שנה זוכים “האדומים” בראשם מפלגת “פואה תאי” – (למען התאילנדים, י.ה) ברוב בבחירות. בכל פעם מועבר השלטון למפלגות שכנגד, בהפיכות צבאיות, בחירות תחת מגבלות שונות, והחלטות שיפוטיות כולל ביחס לאישומים פליליים נגד מועמדי משפחת טקסין.
בתקופת טקסין צינוואט האב כראש הממשלה, הייתה פריחה והתחזקות כלכלית, וכן הטבות דוגמת הלוואות בתנאים נוחים יותר, וביטוח רפואי סוציאלי בסיסי.
מתנגדיו טענו ששלטון מושחת מתחיל בשיפור כלכלי ויעילות שלטונית, שהופכת בהמשך לשחיתות והיתדרדרות כלכלית וחברתית.
מתנגדי טקסין הצביעו גם על יד קשה מדי לדוגמא נגד חשודים בסחר בסמים שנורו אפילו בדרכם להסגיר עצמם בתחנת משטרה. בנוסף, הצביעו על נפוטיזם ומינוי מקורבים, וכן על הטבות שניתנו לחברות בבעלותו והשפעתו של טקסין, הימנעותו מתשלומי מס ועבירות כלכליות נוספות שביצע לכאורה.
יאיר, לפניך! | הבת של טקסין הגולה, רצה בהיריון לראשות הממשלה. אחותה כבר כיהנה
חוקה חדשה
החוקה החדשה עברה שינויים בתקופת השמרנים, ועלולה להקשות על בתו של טקסין להרכיב ממשלה. החוקה עלולה גם לנטרל את השמרנים מיכולת לנהל את המדינה. זאת מכיוון ששני בתי הנבחרים, העליון והתחתון, נחוצים לבחירת ראש ממשלה ולפעולותיה של ממשלה מכהנת.
יאיר, לפניך! | הבת של טקסין הגולה, רצה בהיריון לראשות הממשלה. אחותה כבר כיהנה
פראיוט עלה לשלטון לפני כ9 שנים, לאחר הפיכה ואישומים פליליים שהדיחו את ינגלוק צ’ינווט מראשות הממשלה. ינגלוק, היא בת נוספת של טקסין צ’ינוואט. טקסין מתגורר היום בדובאי ואינו יכול לחזור לתאילנד בשל הרשעה פלילית ועונש מאסר הממתינים לו מאז הודח ב2006.
לאחר ההפיכה הצבאית האחרונה, שונתה חוקת תאילנד. בנוסף, מונו 250 סנטורים שמרנים לבית הנבחרים העליון. רובם נחשבים נאמנים לתפיסה השמרנית.
מפלגת “פואה תאי”, מובילת האופוזיציה, נבלמה בבחרות 2019 בהן זכה פראיוט שכבר כיהן כראש ממשלה מאז ההפיכה הצבאית שהדיחה את ינגלוק צ’ינוואט, בתו האחרת של טקסין.
לפי החוקה החדשה, סנטורים בבית העליון יכולים להצביע ולבחור שוב ראש ממשלה, אפילו אם מפלגת “פואה תאי” תזכה לרוב בבחירות לבית התחתון.
אולם, הסנטורים אינם מחוקקים ואינם מאשרים תקציבים. לכן, כל ממשלה חייבת רוב בבית התחתון – הפלרמנט. לפי הסקרים “פואה תאי” בעלת סיכוי גבוה לזכות ברוב בבית התחתון בו 500 חברים.
נותר לחכות ולראות מה יקרה. ברקע גם פסיקה של בית המשפט אשר הורה בעבר לפזר מפלגות אופוזציה.
באותו זמן, בישראל
בישראל כמו בתאילנד, מעורבים הרבה רגשות של אהבה וכעס בהתנגשות הפוליטית. נאמנות, תחושת קיפוח, ותחושה שהמדינה בסכנה, משחקות תפקיד חשוב בהחלטה של אזרחים במי לתמוך בהפגנות ואיזה פתק לשים בקלפי.
מי שצריך השוואה, יוכל לראות את ההתנגשות בין מחנות בעם, ואת הסוגיות השלטוניות והחברתיות שעל הפרק.
ברקע: מנהיג חזק ואהוד על חלק מהעם. חלק אחר בעם – רואה בו סיכון למדינה.
האיזונים והבלמים בין רשויות השלטון, הופכים כלי משחק במאבק.
המושגים בהם אנו משתמשים, מתארים בצורה פחות מדוייקת את הויכוח הפוליטי העכשווי. “ליברליזם ושמרנות” – מתערבבים בין המחנות. גם “שמאל, מרכז, וימין” לא מתארים במדויק את הויכוח הפוליטי בישראל. באופוזיציה יש היום אנשי ימין. בקואליציה הימנית-שמרנית, יש מגמות המכוונות לשינויים שרק חלקם הוא חזרה לעקרונות שמרניים.
4 תגובות