טונות סם
הרשות ללוחמה בסמים במשרד המשפטים התאילנדי ONCB בסיוע רשויות אכיפה נוספות בתאילנד, תפסו 1.2 מטר/טון של אריזות סם מסוג “קריסטל מת” – הידוע ברחוב בשם: “אייס”. לפי החשד הסם יועד להברחה והפצה באוסטרליה.
הסמים יוצרו לפי החשד באזור הגבול בין תאילנד לבורמה ולאוס. אזור המכונה “משולש הזהב”
הברחה במגמת עליה
לפני כעשר שנים, ניבאו רשויות אכיפה זרות ומקומיות הפועלות בתאילנד, כי יצרני הסם יעברו מייצור סמים סינטתיים באירופה והברחתם לשווקים ביפן ואוסטרליה, לייצור מקומי במשולש הזהב בצפון תאילנד הנושק לשכנותיה בורמה ולאוס. אזור נוסף סמוך לגבול קמבודיה ממזרח.
מיאנמר (בורמה) היא היצרן הגדול של מטאמפטמינים באזור מזרח אסיה לצריכה מקומית וייצוא. במדינה מיוצר גם אופיום והירואין.
שנים של שלטון צבאי והתקוממות אזרחית, הפכו אזורים גדולים במיאנמר לפרוצים ללא אכיפה.
בסונגקלה נתפסו ברביעי שעבר שקיות הסם, מוסוות בחבילות תה. החשודים בהעברת הסחורה נמלטו.
מבצע שהשתבש
נציגי הONCB דיווחו כי המבצע נועד לעקוב אחר הסחורה עד אוסטרליה על מנת לתפוס בעלי תפקיד בכירים ברשת ההברחה, אולם מבריחי הסחורה גילו את המעקב ונמלטו, מה שהביא לשינוי תוכנית המבצע והחרמת מטען הסם בטרם נשלח לאוסטרליה.
הסם הוחבא בבית על שני רכבי פיקאפ, ותוכנן להיות מועבר לאוסטרליה בהברחה בדרך הים.
בחודש מרץ ואפריל הוחרמו משלוחים נוספים של סמים אשר יועדו לאוסטרליה.
המשטרה האוסטרלית דיווח ב2019 על החרמת 1.6 מטר טון של סם מסוג מת’ במחסן בעיר מלבורן. הסם הוסווה ברמקולים שהגיעו מבנגקוק. רשויות הסמים התאילנדיות דיווחו כי במהלך שנת 2022, בוצעו מעל 22 תפיסות של נסיונות הברחת סמים, בשיטות שונות כולל הסלקה בכריות שצופו במטאמפטמינים.
ירידה במחירי הסם – עליה בהתמכרות
משרדי האו”ם העוסקים בפשיעה וסחר בסמים פרסמו כי בשנת 2021 נתפסו בידי הרשויות יותר מביליון כדורים של סמים סינטתיים במזרח אסיה. פי שבע מהכמות שנתפסה ב2011. העלייה החדה בכמות ההברחות, מורידה את מחיר הסמים והופכת אותם זמינים יותר לאוכלוסיה. עובדה המעלה את כמויות המתמכרים ואת העלויות הכלכליות חברתיות טיפול באוכלוסיה מכורה.
הקשר הישראלי
ארגוני פשיעה ישראלים, נחשבים מומחים בהברחת סמים בעולם.
בתאילנד נתפסו במשך השנים מספר אזרחים ישראלים שהואשמו בסחר בסמים תוך שיתוף פעולה עם פשע ישראלי מאורגן.
אחת הפרשות שהמשטרה ייחסה למשפחת אברג’יל, היה מעצרם של יגאל מכלוף וולדימיר אגרוניק בתאילנד באישום של סחר בסמים.
השניים הורשעו ב2008 בגין סחר בסמים בתאילנד ונגזר עליהם עונש מוות, שהומתק בהמשך למאסר ארוך. יגאל מכלוף ריצה כ13 שנות מאסר בתאילנד והועבר ב2021 לישראל להמשך ריצוי עונשו. אגרוניק זוכה ב2015 וגורש לישראל.
ישראלי נידון למוות בתאילנד וזוכּה אחרי שנים
ולדימיר אגרוניק הורשע בסחר בסמים וישב שמונה שנים בתנאים קשים בכלא התאילנדי. בסוף השבוע הוא זוכה ויגורש לישראל. “תמיד האמנתי שאני חף מפשע”. ישראלי נוסף שהורשע בעבירה דומה ממתין להכרעה
מאחורי הפרשה, עמד מבצע משולב של הDEA האמריקאי עם משטרת ישראל והרשויות התאילנדיות בראשן הONCB שהיא למעשה רשות מודיעין מוערכת העוסקת בסחר בסמים ונוגעת גם בהלבנת הון.
לטענת רשויות האכיפה, סוכן DEA נפגש בבית חב”ד בקאוסאן עם שליחיו של מכלוף. לאחר השלמת העיסקה, הגיע גרוניק. גרוניק לקח מזוודה ובה כדורי סם שהופקדה בהפקדת תיקי תרמילאים בחנות “המרכז למטייל” בקאוסאן, והעביר אותה לידי נציג הרשות האמריקאית ללוחמה בסמים. השניים נפגשו במלון ברחוב רמבוטרי הסמוך לקאוסאן. יגאל מכלוף לא היה באותה עת באזור. המשטרה עצרה אותו מאוחר יותר. החוקרים לחצו עליו להפוך עד מדינה כנגד בני משפחת אברג’יל במשפט שהתנהל נגדם באותה עת בארה”ב. מכלוף סירב והתעקש שאין לו שום קשר למשפחת הפשע ולא לעיסקת הסמים, בה לא נכח. לתיק בית המשפט הוגש חומר מודיעיני רב על משפחת אברג’יל ועל הברחות סמים המתבצעות גם דרך תאילנד המשמשת תחנת מעבר והערכות בדרך לשווקים הגדולים באוסטרליה ויפן.
נספח משטרת ישראל בתאילנד
בשגרירות ישראל בבנגקוק מוצג נספח משטרה ישראלי. בתחום אחריותו אזור ענק הכולל את “מזרח אסיה” וה”פסיפיק”. תפקידו מודיעיני בעיקרו, ומתבצע בשיתוף פעולה עם רשויות אכיפה תאילנדיות וזרות.
כתבה באתר פוסטה על קצין המשטרה יניג חג’ג’ – בתפקיד נספח משטרת ישראל בתאילנד. הכתבה עוסקת בנסיונותיו של חג’ג’ כנציג משטרת ישראל בתאילנד, לקשר ישראלים הנעצרים בתאילנד – אל ארגוני פשיעה ישראלים:
איכשהו לכל סיפור עסיסי יש ישראלי ברקע