לגדל שיניים חדשות
חוקרים ביפן ממשיכים במחקר שהחל ב2005, והצליח לעודד צמיחת שיניים בעכברים. המחקר מגיע לשלבים קליניים של טיפול בבני אדם. צפי התחלת מחקר קליני בבני אדם ביולי 2024. התרופה צפויה להגיע לציבור הרחב ב2030. תרופה אשר תאפשר לבני אדם לגדל סט שיניים חדשות.
במהרה בימינו
צפי התחלת מחקר קליני בבני אדם ביולי 2024, עוד פחות משנה.
הערכת החוקרים כי התרופה תהיה זמינה לציבור הרחב עד 2030.
כמה סטים של שיניים?
בני אדם הם דיפודונטים Diphyodont, זאת אומרת: בעלי שתי מערכות שיניים בתקופת חיים. “שיני חלב” בילדות, המתחלפות בשיניים קבועות. איתנו בקבוצה גם, חתולים, כלבים, ומינים נוספים של בעלי חיים.
עכברים הם מונופיודונטים Monophyodont. יש להם סט אחד של שיניים בתקופת חיים.
מגדלים שיניים שוב ושוב
פוליפודנוטים Polyphyodontsהם בעלי חים המגדלים סטים רבים של שיניים:
פילים מגדלים בדרך כלל עד כ6 סטים של שיניים טוחנות. השיניים החדשות בוקעות בעומק הפה, וזזות קדימה. השיניים החדשות דוחפות את השיניים הישנות שנופלות לבסוף מהפה. בדרך כלל הסט האחרון צץ אצל הפילים בגיל 30.
ארנבות וארנבונים בעלי שיניים המתארכות כל הזמן. המכרסמים חייבים לשייף אותן כל הזמן בשימוש.
כרישים מחליפים את כל השיניים פעם בכמה חודשים. ההחלפה מתבצעת בתצורה של גל. שן אחרי שן, עד שכל השיניים מתחלפות.
גם קנגרו מגדל כמה סטים של שיניים.
אליגטור מגדל שיניים בשלישיות: שן קיימת, שן חלופית, ותחתיה עוד שן בהמתנה. יש לאליגטור תאי גזע, המסוגלים לגדל שיניים נוספות אם יש צורך. כך בנוסף ל”דמעות התנין”, האליגטור גם מחליף שיניים כל חייו.
בקיצור, אתגרים אחרים משלנו בנושא גידול שיניים. בסיס למחקר השוואתי.
מומים מולדים תחילה
התרופה החדשה המפותחת ביפן, מיועדת בראש וראשונה לטיפול במומים מולדים של חוסר בשיניים בוגרות. אולם יתכן ויהיו לה השלכות גם לכלל הציבור הסובל מבעיות שונות בשיניים.
חזון ובשורה
ד”ר קטצו טקשי Katsu Takahashi , חוקר מוביל בפרויקט וראש מחלקת ניתוחי פה ולסת בבית החולים ומכון המחקר קיטנו, בטוח כי זה חלומו של כל רופא שיניים. פציינט שיצמיח שיניים חדשות.
ד”ר טקהשי עובד על הפרויקט מאז סיים את לימודיו.
(אנחנו לא בטוחים כמוהו, שכל רופאי השיניים ישמחו לוותר על חלק ניכר מפעילותם בתחום הרווחי של שתלים. תחום שישראל מובילה בו בעולם)
מחקר הצמחת השיניים החל ב2005 באוניברסיטת קיוטו. במהלכו התגלה גן המשפיע על צמיחת שיניים בעכברים. USAG-1 הוא נוגדן המעכב את פעולת הגן המעודד צמחית שיניים. דיכוי הנוגדן מעודד את צמיחת השיניים.
המחקר מתמקד ביצירת נוגדן מנטרל שיבלום את פעולת הנוגדן USAG-1 המעכב את פעולת הגן המעודד צמיחת שיניים.
הנהנים הראשונים יהיו כנראה הסובלים מאנודונטיה – חסר מוחלט של שיניים מלידה. המדובר באנשים ש6 שיניים או יותר, לא התפתחו אצלם, בין אם מדובר בשיני חלב או שיניים קבועות.
ד”ר טקשי ציין כי החזון הטיפולי בפיתוח התרופה, להגיע למצב שהצמחת שיניים, תהיה פתרון נוסף על תותבות או שתלים.
New drug to regenerate lost teeth
Scientists report that an antibody for one gene — uterine sensitization associated gene-1 or USAG-1 — can stimulate tooth growth in mice suffering from tooth agenesis.
המטופלים הראשונים צפויים להיות ילדים בגילאי 2-6 , המראים סימנים של חוסר התפתחות מספקת של השיניים (אנודונטיה).
הכותבים: סטודנט לרפואת שיניים, ובת זוגו לכתיבה בוגרת לימודי סיעוד.