אפליית עולי ברית המועצות שהעזו לצאת עם אזרחים זרים
כשא’ הגיעה אלי התקשיתי להאמין לסיפור שלה. עד שמצאתי שהיא לא היחידה.
א’ היא ישראלית שעלתה לארץ מחבר העמים בבית הספר היסודי. מאז היא גרה בישראל. שירתה בצה”ל, עם תעודת זהות כחולה ורשיון נהיגה ישראלי, תעודת בגרות ישראלית, ותואר ישראלי באוניברסיטה. בקיצור ישראלית לכל דבר.
כשא’ פנתה למשרד הפנים והגישה בקשה לקבלת אשרה לבעלה ממזרח אסיה, הפנו אותה בין השאר לארגון “נתיב”. שם החלו לשאול אותה על האזרחות הישראלית שלה. אזרחות בת יותר מ20 שנה, שקיבלה כשעלתה לארץ כילדה.
מדי שנה מוגשות מעל 5000 בקשות של ישראלים להעניק מעמד לבן/בת הזוג. תהליך ארוך בו בני הזוג נדרשים להציג מסמכים רבים, כולל תעודות יושר ולידה, מכתבים מחברים ישראלים, פירוט חשבונות שכירות ושיחות טלפון ועוד. הזוג גם עובר תחקורים מדי תקופה לבדיקת כנות הקשר. לאחר מספר שנים, בן הזוג הזר מקבל אשרת תושב. אצל זוגות “ידועים בציבור” שאינם נשואים, התהליך ארוך עוד יותר. גם לבני זוג מאותו מין, התהליך מתארך.
אלא שכשבן הזוג הישראלי הוא עולה מברית המועצות, מוסיף משרד הפנים לתהליך עוד שכבה לא חוקית של בדיקות. אחרי הריאיון הראשון במשרד הפנים, שולחים לבן הזוג הישראלי חוברת עבה של מסמכים שצריך למלא ולשלוח ל”לשכת הקשר נתיב”. גוף חשאי שהוקם בשנות החמישים כדי לסייע ליהודים לעלות מעבר למסך הברזל.
כן, לא יאומן. אבל מדינת ישראל בודקת אזרחות של עולים ותיקים שחיים בישראל מעל 20 שנה. הליך לא חוקי בעליל.
נוהל של שנים
עד עתה פורסם על אזרחים ישראלים שעלו לארץ, והתחתנו עם בני זוג ממזרח אירופה, אשר נקראו לנתיב “לבדיקת בן הזוג הזר מחבר העמים”, כשבפועל נבדק בן הזוג הישראלי מחדש בניגוד לחוק. תהליך הבדיקה, מעכב בחצי שנה ויותר, את אשרת בן/ת הזוג הזרים ממזרח אירופה. בתקופה זו הם לא יכולים לעבוד, ומתעכבות זכויות חיוניות נוספות למגורים בארץ כמו קופת חולים.
מי אחראי?
משרדי הממשלה מטרטרים אותך במעגל
בדיקה שנערכה ב”כאן 11″ מעלה מקרים נוספים.
“מי אחראי על כך ש”נתיב” מטרטרת אזרחים ישראלים? נתיב היא יחידה במשרד ראש הממשלה. עם זאת, היא פועלת כזרוע ביצועית של רשות האוכלוסין וההגירה במשרד הפנים. השר הממונה על נתיב הוא דווקא שר הקליטה והעלייה. מבולבלים? גם אנחנו.
משרד הפנים הפנה לרשות האוכלוסין וההגירה, שטענו שזה נוהל שקיים שנים וצריך לפנול למשרד ראש הממשלה. משרד ראש הממשלה הפנו למשרד הקליטה, שהפנה חזרה ל”נתיב”, שהפנו לנהלים של משרד הפנים. בקיצור מעגל….
נסיון לפגוע באזרחות של אזרחים ישראלים יוצאי ברית המועצות, כי יצאו עם בני זוג זרים, היא אפליה מנוגדת לחוק. התנהלות נתיב כזרוע ביצועית של מחלקת אשרות במשרד הפנים, גם היא הליך לא מוסדר ולא חוקי.
הדו”ח השנתי של מבקר המדינה מ 2017, מותח ביקורת נוקבת על מעורבות נתיב בבדיקת בקשות של אזרחים זרים שנמצאים במערכת יחסים עם ישראלים. בדו”ח נקבע כי “לשכת הקשר נתיב עוסקת בנושא כנות הקשר בין בני הזוג ובדיקות בדיעבד בדבר מעמדו של בן הזוג הישראלי שהגיש את הבקשה, בלא שהוסדרה סמכותה לעשות כן”. בנוסף, נכתב שיש צורך לבדוק “האם הבירור הנוסף בדבר מעמדו בארץ של בן הזוג הישראלי במסגרת בקשתו להעניק מעמד לבן זוגו, בירור המתבצע רק לגבי מי שעלה ממדינות חבר העמים או מזרח אירופה, עלול להיות בגדר אפליה פסולה”. זו לא הפעם הראשונה שמבקר המדינה מעביר ביקורת קשה על נתיב. בדו”ח מיוחד שיצא ב-2013, מבקר המדינה קבע, בין השאר, כי הלשכה חרגה מסמכותה הקבועה בחוק, כי יש ליקויים בפיקוח על נתיב, ליקויים במינוי שליחים ועובדים של נתיב, חוסר שקיפות ופגיעה חמורה במינהל התקין”
“לא מדובר באפליה פסולה, כי מפלים את כולם”
“נתיב” חושבים שלא מדובר באפליה פסולה ליוצאי ברית המועצות, כי נבדקות גם אוכלוסיות ממדינות אחרות בעולם, הם פשוט מתמחים באזור ברית המועצות. הבנתם?